Husí kaldoun
Recept Romana Pauluse
Ingredience (10 porcí):
500 g husích drobů (srdce, žaludek, játra)
125 g másla
25 g hladké mouky
125 g květáku
375 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
125 g cibule
500 ml husího nebo kachního vývaru
250 ml smetany ke šlehání (30–33 %)
divoké koření (5 kuliček pepře, 3 nové koření, 2 bobkové listy)
1 lžička celého nebo mletého kmínu
½ lžičky mletého černého pepře
1½ lžičky soli
špetka muškátového oříšku
hrst nasekané velkolisté petržele
500 g širokých nudlí
Postup:
Z husích nebo kachních skeletů, kořenové zeleniny, cibule a divokého koření připravíme silný vývar. Vaříme pomalu alespoň dvě hodiny a poté přecedíme.
Droby (srdce a žaludek) uvaříme zvlášť do měkka, poté je nakrájíme na malé kousky. Játra pouze krátce povaříme nebo osmahneme na másle a přidáme až na závěr, aby nezhořkla.
Na másle zpěníme cibuli a růžičky květáku dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, krátce podusíme a zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, kterou postupně zaléváme připraveným vývarem. Dobře promícháme, aby se nevytvořily hrudky.
Do polévky přidáme kmín a vaříme zvolna asi 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne a polévka nezhoustne. Nakonec přilijeme smetanu, vložíme nakrájené droby a játra. Dochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Podáváme horké se širokými nudlemi a posypané nasekanou čerstvou petrželí.