Hráškový krém s dresinkem z pečeného česneku









Suroviny (10 porcí):
Na hráškový krém:
Hrášek (mražený) – 1 kg
Cibule – 2 ks
Máslo – 50 g
Zeleninový vývar – 1,5 litru
Sůl a pepř – dle chuti
Smetana ke šlehání 31% – 150 ml
Na dresink z pečeného česneku:
Česnek – 2 celé palice
Olivový olej – 3 lžíce
Bílý jogurt – 200 g
Citrónová šťáva – 1–2 lžíce
Sůl a pepř – dle chuti
Postup:
Na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte hrášek, krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte cca 10–15 minut, dokud hrášek nezměkne. Poté vše rozmixujeme. Hlavičce česneku seřízněte špičku (tak, aby byly vidět stroužky). Pokapejte ji olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C asi 30–40 minut, dokud česnek nezměkne a lehce nezkaramelizuje. Upečený česnek nechte chvíli vychladnout, poté z jednotlivých stroužků vymáčkněte měkký česnekový krém. V misce ho dobře promíchejte se smetanou, přidejte citrónovou šťávu, dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete hladší konzistenci, můžete dresink krátce rozmixovat tyčovým mixérem.








