Šťavnatý jablečný koláč s karamelem
Recept Romana Pauluse
Suroviny na koláč (10 porcí):
1,25 kg oloupaných jablek nakrájených na kostičky
500 g třtinového cukru
275 g másla
1¼ lžičky mleté skořice
1¼ lžičky soli
425 g sekaných datlí
2–3 silné café lungo (cca 200 ml)
7–8 vajec
475 g hladké mouky
5 lžiček kypřícího prášku do pečiva
2,5 lžičky jedlé sody
Vanilkové aroma dle chuti
Suroviny na karamelovou omáčku:
625 ml smetany
500 g třtinového cukru
275 g másla
1¼ lžičky soli
Vanilková zmrzlina na podávání
nasekané orestované lískové ořechy
Postup:
Oloupaná a nakrájená jablka podusíme na lžíci másla a části cukru společně se skořicí, dokud nezměknou. Sekané datle smícháme s kávou a necháme je přibližně 10 minut odležet. Mezitím máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce a vanilkové aroma a dobře promícháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem, sodou a solí, přidáme asi třetinu připravených jablek a promícháme. Poté tuto směs spojíme s vyšlehaným máslem a vejci, aby vzniklo těsto. Připravené těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme při 170 °C asi 30–40 minut podle výšky těsta a velikosti formy.
Karamelovou omáčku připravíme tak, že veškeré suroviny smícháme v rendlíku, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Část omáčky si odložíme na pozdější podávání. Po upečení koláč otočíme, odstraníme pečicí papír a přelijeme ho připravenou karamelovou omáčkou. Koláč necháme kompletně vychladnout. Při servírování nakrájíme porci koláče, přidáme kopeček vanilkové zmrzliny, zbylá jablka a dozdobíme karamelovou omáčkou. Pokud chceme, můžeme koláč posypat nasekanými orestovanými lískovými ořechy.