Hruškový obrácený koláč s karamelovou omáčkou

Suroviny (10 porcí):
Na koláč:
Hrušky půlené, loupané (kompotované nebo sterilované) – 10 půlek
Cukr krystal – 150 g
Máslo – 150 g
Vejce velikost M – 4 ks
Mouka hladká – 200 g
Prášek do pečiva – 1/2 sáčku
Špetka soli
Na karamelovou omáčku:
Cukr krystal – 150 g
Máslo – 50 g
Smetana ke šlehání 31% – 200 ml
Postup:
Na dno formy (průměr cca 28 cm) nasypte cca 100 g cukru a nechte na mírném plameni zkaramelizovat. Přidejte 50 g másla a promíchejte. Na tuto vrstvu rozložte půlky hrušek řeznou stranou dolů. Zbylé máslo (100 g) vyšlehejte s cukrem (50 g) do pěny, přidejte vejce jedno po druhém, postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto rozetřete na hrušky ve formě.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 35–40 minut. Po vychladnutí obraťte koláč opatrně na tác tak, aby hrušky byly navrchu. V rendlíku nechte cukr zkaramelizovat, stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a poté pomalu přilijte smetanu. Promíchejte a krátce povařte do zhoustnutí.
Tip na servírování:
Podávejte teplý koláč přelitý teplou karamelovou omáčkou. Skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny.
