Pečený mořský okoun s jasmínovou rýží a zeleninovou směsí
Ingredience (10 porcí)
Na rybu:
10 filety mořského okouna
2 lžička koření na ryby nebo zeleninu
4 lžíce másla
Na marinádu:
2 menší cibule
6 stroužky pečeného česneku
4 lžíce másla
Hrst hladkolisté petržele
Na rýži:
700 g jasmínové rýže
Voda dle návodu
Špetka soli
Na zeleninovou směs:
2 červená cibule
2 červená paprika
2 žlutá paprika
2 mrkev
2 lžíce sezamového oleje
1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce bylinkového vinného octa
2 lžíce hnědého cukru,2 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
100 g ananasu (čerstvého nebo kompotovaného)
Postup
Filety okouna okořeňte a opečte na pánvi na lžíci másla z jedné strany dozlatova. Přendejte je na plech s kouskem másla a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 minut. Mezitím si připravte marinádu – na másle orestujte jemně nakrájenou cibuli, přidejte pečený česnek a nasekanou petržel.
Jasmínovou rýži třikrát propláchněte teplou vodou, zalijte potřebným množstvím vody dle návodu a osolte. Přidejte bylinkovou směs a vařte v páře nebo pod pokličkou na mírném plameni asi 40 minut.
Na zeleninovou směs rozehřejte sezamový olej a orestujte nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Přidejte na proužky nakrájené papriky, mrkev a zázvor. Krátce restujte, přidejte rajčatový protlak a nechte ho zredukovat. Směs zalijte vinným octem, přisypte hnědý cukr a vše krátce povařte. Na závěr přidejte na malé kostičky nakrájený ananas a prohřejte.
Servírujte rybu přelitou marinádou, s rýží a zeleninovou směsí.