Polévka Halászlé
Ingredience (10 porcí)
300 g žluté cibule
110 g mrkve
320 g tresky
90 ml oleje
50 g protlaku
45 ml balsamico octa
200 g čerstvých paprik (světlá zelená maďarská paprika)
80 g mleté papriky
25 g uzené papriky
50 g česneku
20 g petrželky (kudrnka a hladkolistá)
45 g kukuřičného škrobu
Sůl dle chuti
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Čerstvou papriku očistěte od semínek a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
V hrnci rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte dozlatova. Poté přidejte mrkev a česnek a nechte restovat, dokud česnek nezačne vonět. Přidejte protlak, krátce orestujte, a zalijte balsamico octem. Do hrnce přidejte nakrájenou čerstvou papriku, mletou papriku a uzenou papriku. Vše důkladně promíchejte a restujte několik minut, aby se chutě propojily. Přilijte do hrnce dostatečné množství vody (cca 2–2,5 l) a osolte.
Polévku přiveďte k varu a vařte na mírném ohni přibližně 30 minut, aby zelenina změkla. Tresku nakrájejte na větší kousky a vložte do polévky. Vařte dalších 10–15 minut, dokud ryba nezměkne. V malém množství vody rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte jej do polévky. Za stálého míchání vařte ještě pár minut, dokud polévka nezhoustne. Nakonec polévku dochuťte solí podle potřeby. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.