Distributor potravin
E-shop
E-shop

Ingredience (10 porcí)

2 střední žluté cibule (cca 200 g)
2 řapíky řapíkatého celeru (cca 100 g)
2 stroužky česneku (cca 10 g)
2 lžíce slunečnicového oleje (cca 30 ml)
1 lžíce másla (cca 15 g)
2 lžíce rajčatového protlaku (cca 50 g)
2 střední mrkve (cca 150 g)
2 plechovky drcených rajčat (cca 800 g)
2 lžíce balzamikového octa (cca 30 ml)
1 lžička soli (podle chuti)
1 lžička cukru (volitelné, podle kyselosti rajčat)
200 g těstovin tarhoňa
150 g jogurtu nebo zakysané smetany na ozdobu

Postup
Nakrájejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer na malé kostky, česnek nasekejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozehřejte olej s máslem, přidejte cibuli, celer a mrkev a restujte do změknutí. Vmíchejte česnek a krátce orestujte, poté přidejte rajčatový protlak a zarestujte ho, aby se rozvinula chuť.

Přilijte balzamikový ocet, promíchejte a nechte tekutinu lehce zredukovat. Přidejte drcená rajčata, dolijte vodu nebo vývar (cca 1,5 l) a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni asi 20 minut, poté osolte a podle potřeby přidejte cukr.

Mezitím uvařte těstoviny tarhoňa podle návodu, sceďte je a přidejte do polévky nebo servírujte zvlášť. Polévku podávejte s lžící jogurtu nebo zakysané smetany.