Krémová polévka z červené čočky a zeleniny s bylinkovým olejem
Suroviny (10 porcí):
Červená čočka 250 g (propláchnutá)
Mrkev 200 g (na kostičky)
Cibule 100 g
Brambory 150 g (na zahuštění)
Řepkový olej 30 ml
Zeleninový vývar nebo voda 2,0 l
Medvědí česnek nebo pažitka 30 g (čerstvá)
Smetana 12 % 100 ml (na zjemnění)
Sůl 3 g (dle chuti, podle norem)
Tymián špetka (volitelně)
Postup:
Nejprve orestujeme cibuli na oleji dozlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a krátce je společně opečeme. Následně přisypeme propláchnutou červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Polévku vaříme asi 20 minut, dokud nejsou všechny suroviny měkké. Po uvaření polévku rozmixujeme dohladka. Poté vmícháme smetanu a nasekaný medvědí česnek nebo pažitku. Nakonec lehce osolíme a dochutíme tymiánem a bylinkovým olejem.