Pečené kachní stehna s červeným zelím a bramborovými knedlíčky
Suroviny (10 porcí):
Kachní stehna cca 340g+ 1500g
Kmín celý 5g
Kuřecí bujón 200ml
Anglická slanina lisovaná krájená 150g
Zelí sterilované červené 1500g
Cibule bílá kostky 150g
Škvařené sádlo 150g
Cukr krupice 50g
Červené víno suché 0,7l
Brambory (moučné) 1250g
Vejce „M“ 3ks
Mouka hrubá 750g
Solamyl Natura 25g
Škvařené sádlo 10g
Postup:
Kachní stehna očistíme. Následně maso osolíme, ochutíme kmínem a vložíme do pekáče. Mírně podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě na 160°C. Během pečení stehna přeléváme výpekem. Jakmile je maso měkké, odstraníme poklici, kost obalíme plátkem anglické slaniny a dopékáme do hotova při teplotě 200°C. Výpek slijeme, vlijeme do hrnce a necháme vyredukovat. Následně přecedíme, dochutíme a vytvoříme sos pro závěrečné přelití masa při servírování.
Zelí očistíme, oloupanou cibuli necháme na sádle zesklovatět, přidáme zelí, podlijeme vínem, ochutíme a necháme podusit na skus.
Brambory si uvaříme ve slupce, ještě teplé je oloupeme, necháme vychladnout a nahrubo nastrouháme. Smícháme v míse s moukou, přidáme vejce, sůl, škrob a všechny suroviny promícháme. Směs promícháme v těsto, ze kterého vytvoříme jednotlivé knedlíčky. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě cca 15 min. Knedlíčky vyjmeme, promastíme rozpuštěným kachním sádlem.