Jelení kýta s borůvkami na červeném víně
Suroviny (10 porcí):
Jelení kýta bez kosti 2000g
Cibulka šalotka 300g
Borůvky lesní 20g
Červené víno (Frankovka) 200ml
Brokolice 1000g
Jalovec 2g
Česnek drcený porce 20g
Olivový olej extra panenský 100ml
Máslo 50g
Rozmarýn čerstvý 5g
Sůl jedlá s jodem 10g
Pepř černý celý 2g
Postup:
V hmoždíři si připravíme směs z rozmarýnu, jalovce, soli a pepře. Kýtu si osušíme papírovým ubrouskem. Směs koření promícháme s trochou oleje a následně ji vetřeme do masa. Maso si opečeme ze všech stran v rozpálené pánvi po dobu cca 7-8 minut, následně maso dáme dozrát do předehřáté trouby tak, aby mělo v jádru 55°C. Snížíme teplotu na pánvi a na výpeku s trochou oleje orestujeme šalotku s česnekem. Přilijeme víno, borůvky a necháme všechno
provařit. Po zredukovaní zahustíme máslem. Následně promícháme a dochutíme. Plátky nakrájené kýty podáváme s brokolicí, připravenou na páře, a zredukovaným sosem.